Zet het kind centraal!

Ouders die veroordeeld zijn voor seksueel misbruik of zware mishandeling van hun kind mogen niet langer een omgangsregeling krijgen met hun kinderen. Dat stelde Brigitte van der Burg (VVD) in het algemeen overleg kindermishandeling in de Tweede Kamer. "Het omgangsrecht van ouders is nu zwaar verankerd in de wet, maar het belang van het kind staat voorop". Daardoor kan het gebeuren dat kinderen gedwongen geconfronteerd worden met de ouder die hen al verschrikkelijk beschadigd heeft. Dat is wat de VVD betreft onacceptabel.

Het kind moet in deze zaken altijd centraal staan. Het kan daarbij wenselijk zijn om contact te hebben met de ouder, maar die wens zal dan vanuit het kind moeten komen en niet opgelegd kunnen worden door de rechter.

"Er zullen ongetwijfeld juridische haken en ogen aan zitten, maar we vinden dit een zeer belangrijk punt om op te pakken", aldus van der Burg. De VVD wil bovendien dat deze inperking van het omgangsrecht niet alleen geldt voor het desbetreffende kind, maar zeker ook voor eventuele broertjes en zusjes. “Het kan niet zo zijn dat een ouder over de schreef gaat bij het ene kind en vervolgens vrolijk verder gaat met beschadigen van de andere kinderen.”

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft toegezegd te onderzoeken hoe vaak dit soort gevallen voorkomen en zich te beraden over mogelijke oplossingen van dit schrijnende probleem.